Media

 

 

Bron: Brabants Dagblad 2018

Bron: De Hilverbode 2018

Bron: De Hilverbode. 2018

Bron: Eindhovens Dagblad. 2018

 

Foto Eindhovens dagblad zaterdag 3 november 2018

 

De Kempische Jachthoorngroep, die zaterdag de Hubertusviering in en om de kerk opluisterde.

 

 
De Kempische Jachthoorngroep, die zaterdag de Hubertusviering in en om de kerk opluisterde. 

Op jacht naar een langoor voor de pastoor in Vessem

VESSEM – Tijdens het bidden van het Onze Vader klinkt zaterdag in de Lambertuskerk een schelle blaf. Het is Floor, de Heidewachtel van Kees Liebregts (84) die in de kerk een slechtvalk in het vizier krijgt. Met veel anderen woonden zij de sfeervolle Hubertusviering bij in het Vessemse gebedshuis  De kerk is in herfstkleuren getooid. Op de grond liggen bladeren en groendecoraties sieren de pilaren en banken. Koperklanken vullen de kerk aan het begin van de dienst die wordt geleid door pastoor Verschure. Het zijn de blazers van de Kempische Jachthoorngroep die de muzikale omlijsting van de viering verzorgen. Jaarlijks komen de jagers uit Vessem, Wintelre en Knegsel op de feestdag van hun patroonheilige St. Hubertus in de kerk bij elkaar. Een aantal jachthonden is ook aanwezig. ,,De mis is gezamenlijk. Daarna gaan de jagers in hun eigen dorp eten. In de middaguren jagen ze in hun eigen dorp. De dag wordt afgesloten met een feestavond”, schetst de Vessemse jager Piet van der Heijden de Hubertusviering.

Kempische Jachthoorngroep blaast voor Sint Hubertus

Geluiden

Halverwege de dienst wenst de pastoor tijdens een kort woordje de jagers een succesvolle jacht. ,,Ik hoop dat jullie vandaag iets schieten en dat je voor mij ook iets bewaart”, zegt hij. Lambèr en Yvonne Liebregts kunnen er wel om lachen. Het Vessemse echtpaar woont de viering voor het eerst bij. Tussen hen in zit Kees Liebregts, de vader van Lambèr. Hond Floor ligt rustig aan de voeten van Kees totdat de blazers weer van zich laten horen. Floor piept en wordt even aangehaald door Yvonne. ,,Geluiden komen hard binnen bij haar”, weet ze. Haar schoonvader was jarenlang actief als jager. ,,Ruim 25 jaar heb ik gejaagd. Tien jaar geleden ben ik er mee gestopt. Ik vind dat iemand van 74 niet meer met een geweer op pad moet gaan.” Zoon Lambèr (55) jaagt pas een jaar. ,,Ik heb het altijd al willen doen maar ik had het steeds druk met werken en de hobby kost een paar centen.” De pittige opleiding heeft hij inmiddels achter de rug. De jacht bevalt hem goed. ,,Vooral het in de natuur zijn. Het is ontspannend. Het wild schieten is voor mij een leuke bijkomstigheid.”

Voordat de pastoor het hubertusbrood zegent, klinkt de slotgedachte van Frits van Sambeek. Pastoor Verschure wordt daarin niet vergeten. ,,Ik hoop dat jullie voor hem vanmiddag een prachtige langoor tegenkomen”, klinkt het uit de mond van de Vessemse jager.

Twan van der Mierde uit Bergeijk is met dochter Sylvie aanwezig. De zesjarige heeft genoten van de dienst en het hubertusbrood. ,,Ik vond de vogels het mooist”, zegt ze over de drie aanwezige valkeniers. Als Piet van der Heijden in de namiddag de jachthoorn verruilt voor zijn jachtgeweer, zoekt ook Kees Liebregts de bossen op. ,,Ik jaag voortaan zonder geweer, maar Floor gaat wel met mij mee.”

 

Hubertus mis Heilige Eik Oirschot 2018

Bron Moergestel Tv.

Foto Eindovens Dagblad nov 2022